• TBF DUYURU NO : 10 / 2021 EHV-1 VİRÜSÜ BİLGİLENDİRME | 02.03.2021

Sayın Kulüp Başkanlıkları
Sayın At Sahipleri ve Sporcular


20 Şubat 2021 tarihinde Valencia’da düzenlenen Uluslararası Engel Atlama yarışmalarında 2 atın ölümü ve 88 atın hastalanması sonucu meydana gelen Avrupa kıtasında şimdiye kadar görülmüş en tehlikeli boyutta salgın hastalık olarak nitelenen EHV-1 (Nörolojik formu) nedeniyle devam etmekte olanlar hariç (atların tesisleri terk etmelerini önlemek amacıyla) tüm FEI Yarışmaları bugün itibariyle 28 Mart 2021 tarihine kadar durdurulmuştur. Birçok Avrupa ülkesinde de ulusal yarışmalar iptal edilmektedir.

EHV-1 ülkemiz için henüz bir tehlike arz etmemekle birlikte, ulusal yarışmalarımızın devam edeceği bu süreçte, kulüplerimizde de çok sayıda atın bir arada barındığı bir ortamda tüm paydaşlarımızı uyarmak ve farkındalık yaratmak görevimizdir.

Atlarımızı güvenli ve sağlıklı ortamlarda koruma altında bulundurmak, periyodik olarak ateşlerini ölçmek zorundayız. Biogüvenlik olarak adlandırdığımız basit koruma önlemlerini hatırlatmak isteriz, solunum hastalığı olan EHV_1 in risklerini minimize etmek amacıyla ahırlarda, antrenman sahalarında ve yarışmalar döneminde atlarımızı mümkün olduğunca diğer atlardan uzak tutalım. Bu önlemleri özellikle tesisinize dışarıdan gelen atlar için tavizsiz bir şekilde uygulamanızı tavsiye ederiz.

2020 yarışma sezonunun büyük bir bölümünü Covid 19 pandemi önlemleri ve kısıtlamalar nedeniyle gerçekleştirememiştik. Bu yıl yarışma sezonumuzun başka bir salgın nedeniyle problem yaşamaması için atımızda en küçük şüpheli bir değişiklik hissetmeniz veya yüksek ateş olması halinde lütfen acil olarak veteriner hekim çağırıp, atın bulunduğu kulübü ve TBF’nu bilgilendirelim.

Saygılarımızla

TBF