• TBF DUYURU NO : 18 / 2023 FEI EHV-1 BİLGİLENDİRME | 24.02.2023

Uluslararası Binicilik Federasyonu’nun Lier Belçika ve Oliva İspanya’da görülen EHV – 1 hastalığı ile ilgili güncel bilgilendirme aşağıdaki gibidir. Binicilik camiasına, Lier'de doğrulanmış bir ve Oliva'da doğrulanmış dört EHV-1 vakasının ardından ilgili Ulusal Federasyonlar ve Organizasyon Komitelerine danışarak son 48 saat içinde gelişen FEI tarafından alınan önlemler ve durum hakkında kısa bir genel bakış sağlamak istiyoruz.

Lier (BELÇİKA)

Lier'de hafta sonu semptom gösteren bir at hemen izole edildi ve hafta başında EHV-1'in doğrulanmasının ardından, ilgili at ve temas halinde olduğu varsayılan 25 at daha FEI veri tabanından bloke edildi.İlgili Ulusal Federasyonlar ve Ulusal Baş Veteriner Hekimler (NHV'ler) ile birlikte Sorumlu Kişilerin (PR'ler) tümü bilgilendirilmiştir.Etkilenen atın ve temas halindeki 25 atın her birinin, virüsün hem kendi atlarına hem de daha geniş at popülasyonuna olası bulaşmasını en aza indirmek için uygulanan belirli sağlık gerekliliklerini yerine getirene kadar herhangi bir FEI etkinliğine katılması engellenmiştir.

Oliva (İSPANYA)

Oliva'da FEI, teyit edilmiş dört EHV-1 vakasının ardından İspanya Ulusal Federasyonu, İspanya Veterinerlik Kurumu ve Organizasyon Komitesi ile yakın bir şekilde çalışmaktadır. Bu dört at, aynı ahır bloğunda ahırda tutulan ve ateşi çıkan veya yakın temas halinde olduğu kabul edilen on at arasındaydı. Hemen izole edildi ve test edildi, dördü EHV-1 için pozitif bir test verdi. Bu atlarda herhangi bir nörolojik belirti bildirilmemiştir.Bulaşma riskini en aza indirmek için tüm ihtiyati tedbirler hızla uygulandı ve 7 Şubat'tan 22 Şubat'a kadar Oliva'ya katılan TÜM atlar - 1.000'den fazla at - FEI veri tabanında bloke edildi. Buna, diğer FEI yarışmalarında yarışmak için Oliva'dan ayrılmış olabilecek tüm atlar dahildir. Yine tüm PR'ler ve bunların NF'leri bilgilendirildi.Pozitif çıkan dört at ile aynı blokta ahırda tutulan 82 atın, mekandan ayrılmadan önce yerine getirilmesi gereken önlemler ve test protokolleri ile en az yedi gün sahada kalmaları, geri kalan atlar için ise hareket öncesi veteriner kontrolünü tamamlar tamamlamaz mekanı terk edin.

Alınan biyogüvenlik önlemleri

FEI veritabanında bloke edilen Lier (BELÇİKA) ve Oliva'dan (İSPANYA) gelen tüm atların, virüsün herhangi bir potansiyel bulaşmasını en aza indirmek için uygulanan belirli sağlık gerekliliklerini yerine getirene kadar herhangi bir FEI etkinliğine katılmaları engellenmiştir.Zorunlu biyogüvenlik önlemleri arasında en az 21 gün izolasyon, günde iki kez rektal ateş ölçümü ve EHV-1 için laboratuvar testi yapılması yer alır. Tecritten salıverilme yalnızca bir veterinerin tavsiyesi üzerine gerçekleştirilebilir ve "engelin kaldırılması" ve FEI Yarışmalarına erişime sahip olmaları için, atların tüm yarışmaya dönüş protokollerine uyması gerekmektedir.Oliva'daki Organizasyon Komitesi, Bahar MET II Turunun ikinci bölümünü (Bahar MET II, ​​7-26 Şubat) iptal etti. Şu anda FEI herhangi bir FEI Yarışmasını iptal etmeyi planlamamaktadır ancak durumu yakından takip etmektedir. Bu vesileyle, FEI'nin At Sağlığı Gerekliliklerinin önemini ve uluslararası yarışmalarda yarışan tüm atlar için maksimum güvenliği sağlamak için FEI HorseApp aracılığıyla At Sağlığı Gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerekliliğini yinelemek istiyoruz.Ayrıca binicilik camiasına, At Sağlığı Gerekliliklerinin FEI tarafından ve Madde uyarınca yürürlüğe konduğunu hatırlatmak isteriz. 1 Ocak 2022'den beri FEI 2023 Veterinerlik Yönetmeliği'nin 1027 ve 1029'u çok önemli bir önleyici biyogüvenlik aracıdır ve bu gerekliliklerin herkes tarafından tutarlı bir şekilde uygulanması son derece önemlidir.At Sağlığı Gereksinimleri ile ilgili tüm bilgiler, özel At Sağlığı Gereksinimleri merkezinde mevcuttur. Bu konuyla ilgili herhangi bir sorunuz olursa, FEI Veterinerlik Departmanı ile iletişime geçmekten çekinmeyiniz.