• TBF DUYURU NO : 39 / 2022 EQUINE HERPES VİRUS HAKKINDA | 01.04.2022

EHV tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle üretim hara ve çiftliklerinde  görülmektedir. Gebe kısraklarla bulaşma riski daha fazla olduğu için TJK hara ve aşım istasyonlarına girecek atlarla ilgili ek önlemler alınmaktadır.

TBF kayıtlı yarışma atlarımızın; Kulüp ve Binicilik tesislerinde bulunan tüm tek tırnaklıların EHV-1,4 aşılarının da At Gribi  (Equine Influenza) aşıları gibi periyodik olarak uygulanması gereklidir.

Aşı kayıtlarının her yarışma öncesinde kontrol edilmesi, at taşımaları sırasında bulaşıcı hastalıklar yönünden gerekli işlemlerin talimatlara uygun olarak (sağlık, dezenfeksiyon raporu,vb.) aksatılmadan yapılması gereklidir.

Yarışmalar sırasında ise: yarışmaya katılan atların ahır yerleşimi, diğer atlarla temaslarının en az düzeye indirilmesi gibi planlamaların organizasyon komitesi/kulübü tarafından yapılması  gereklidir.

Equine Herpes Virus (EHV)

Equine Herpes virüs dünyanın birçok bölgesinde bulunan ve yılın herhangi bir zamanında vakalar ve salgınlar ile seyreden bulaşıcı bir viral etkendir.

Equine Herpes Virus nedir?

Equine Herpes Virus’ ün dokuz suşu olmasına rağmen en sık görülen Equine Herpes Virus 1(EHV-1) ve Equine Herpes Virus 4 (EHV-4) etkilenen atlarda solunum yolu problemleri, nörolojik problemler ve gebe kısraklarda abort durumu görülmektedir.

EHV etkeninin bulaşma yolları nedir? 

EHV ile enfekte atlardan diğer atlara doğrudan temas, dolaylı yoldan temas (ekipman vs.) ve damlacık saçılması ile olmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken belirtiler nedir? 

EHV ile enfekte olan atlar etkenin tipine göre çeşitli klinik bulgular göstermektedir.

EHV-1 ile enfekte atlar ateş, öksürük, burun akıntısı gibi solunum yolu problemleri ve koordinasyon eksikliği, parezi, ürinasyon ve defekasyonda güçlük, yatma (ayağa kalkamama) gibi ağır klinik bulgular ile seyreden nörolojik problemler ve gebe kısraklarda abort görülmektedir.

EHV-4 ile enfekte atlar ateş, öksürük, burun akıntısı gibi solunum yolu problemleri ve gebe kısraklarda abort görülmektedir.

EHV ile enfekte atlar seconder bakteriyel etkenler ile enfekte olarak komplikasyon oluşturabilir.

EHV şüpheli olan atlarda yapılması gerekenler nelerdir? 

Klinik bulguları olan atlar Veteriner Hekim tarafından izolasyonu sağlanmalı ve muayene edilmelidir. Klinik bulgular virus ile enfekte olduktan sonra yaklaşık 10 gün içinde oluşmaktadır. Enfekte atlar ile teması olan atlar tanımlanmalı, izolasyonu sağlanmalı ve etken için labaratuvar testi yapılmalıdır. Sağlıklı atların  etkilenen ahırlara girip çıkmaları sınırlandırılmalı ve biyogüvenlik önlemleri uygulanmalıdır. 

Atlarımızı EHV den nasıl koruyabiliriz? 

EHV 1 -4'e karşı aşı bulunmaktadır, ancak EHV-1 nörolojik formuna karşı tam bağışıklık sağlamaz. Aşının kullanılması viral etkenin yayılması, diğer atlara bulaşmasını ve hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Aşının kullanımı hakkında veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz.

Türkiye Binicilik Federasyonu olarak önerilerimiz;

Yarışmalar için yer değiştiren ve diğer atlar ile temas halinde olan atların yakından izlenmesi, düzenli olarak rektal sıcaklıklarının ölçülmesi ve ateşi yüksek olan (≥38.5 °C) atların veteriner ekim tarafından muayene edilmesi,

Ahırlarda hijyen önlemlerinin alınması,

Atların ekipmanlarının paylaşımlı olarak kullanılmaması ve yardımcı personelin hijyen kurallarına dikkat etmesi,

Koruyucu hekimlik uygulamaları için veteriner hekimlerden bilgi alınması,

Atların TBF SPOR ATLARI TAŞIMA TALİMATI’na uygun olarak nakliyesinin sağlanması ve yarışma esnasında TBF Veteriner Talimatına uygun olarak hareket etmesi gerekmektedir.