• TBF DUYURU NO: 93 / 2020 SPOR ATLARININ KİMLİK VE KAYIT İŞLEMLERİ | 27.11.2020

Sayın Kulüp Başkanlıkları,

Sayın Sporcu ve At Sahipleri,

 AB standartlarına uyum çalışmaları çerçevesinde ülkemizde bulunan tüm tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde il ve ilçe Hayvan Sağlığı yetkilileri tarafından sürdürülmektedir.

Konu ile ilgili (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine dair Yönetmelik: 20 Şubat 2018 30338 sayılı Resmi Gazete) yönetmeliğe göre Spor atlarının kayıt, tescil işlemleri konusunda Federasyonumuz da yetkilidir.

Anılan çalışmalar sırasında Binicilik Kulüpleri ve tesislerinde bulunan tek tırnaklıların da merkezi kayıt sistemine girilmesi için yetkililerin kontrolleri sırasında TBF tarafından düzenlenmiş olan Ulusal Pasaport/Kimlik ve varsa FEI pasaportlarının ibraz edilmesi gereklidir. Bu arada gerekli  görülürse hastalık (öncelikle Ruam, vb.) taraması amacıyla Kayıtlı Spor atların kan testleri uygulanacak, kimlik kaydı bulunmayan atlara ise Mallein testi uygulanabilecektir.

Atlarımızın her türlü bulaşıcı hastalıklardan korunması, Yurt içinde ve Yurt dışına sorunsuz bir şekilde nakillerinin sağlanması amacıyla;

TBF Veteriner Talimatı ve 27.07.2018 tarih 63 no.lu duyurusuna uygun olarak;

Kulüp ve Tesislerde mevcut olan tüm tek tırnaklıların (yarışma, binek, gösteri, hobi, pony vb.) microçipli olarak TBF Kimlik kayıtları tamamlanmalıdır. Bu kayıtlar aynı zamanda kulüpler tarafından da tutulmalı; sahip değişikliği, ölüm vb. durumlar TBF’na gecikmeksizin bildirilmeli ve TBF kayıtlarında gereken güncellemeler acilen yapılmalıdır.

Bu konularda yaşanabilecek olumsuzluklardan tüm At sahipleri, Sporcular, Binicilik Kulüp ve tesislerinin yönetimleri sorumludur.

Saygılarımızla

 TBF